Hoe kan de kerk een rol spelen bij geloofsopvoeding?

Kinderen vertellen over je geloof is niet altijd even makkelijk voor ouders. Gelukkig kan de kerk hierbij een ondersteunende rol spelen. Twee voorbeelden.

Gert Schouten, Specialist Gemeentebreed en Beleid, laat in dit artikel twee voorbeelden zien je effectief bezig kunt zijn met geloofsopvoeding in de gemeente en hoe je het hele jaar door verbinding houdt met ouders en verzorgers.

Geloofsopvoeding in de kerk kan beter en creatiever


Het is belangrijk om geloofsopvoeding zichtbaar te maken in de kerk zodat meer ouders thuis actief aan de slag kunnen en blijven. De huidige benadering in kerkelijke gemeenten is vaak te eenzijdig, waardoor maar een deel van de ouders bereikt wordt.

Verder is de geloofsopvoeding in veel kerkelijke gemeenten nog te vaak een op zichzelf staand losse activiteit, terwijl het juist sterker is wanneer het ingebed is in het geheel van de gemeente. De zondagse viering, catechese, kindernevendienst of andere jeugdwerkactiviteiten dienen verbonden te zijn met de geloofsopvoeding thuis.

Stimuleer ouders om zelf geloofsgesprekken te voeren


Aandacht voor kinderen in de preek of de kerkdienst helpt ouders en stimuleert hen om zelf geloofsgesprekken met hun kinderen te voeren. De leeromgeving beperkt zich niet tot de ruimte waarin bijvoorbeeld de kindernevendienst of de catechese plaatsvindt. Thuis komt het kind of de jongere veel van de kindernevendienst of catechese gespreksthema’s tegen als ‘geleefd geloof’ via hun ouders of verzorgers.

Zorg dus dat de ouders bekend zijn met en iets meekrijgen om over dit soort thema’s met hun kinderen door te kunnen praten. Ouders zijn geholpen met vormen en handreikingen die vanuit de kerk worden aangereikt om thuis samen met hun kinderen met het geloof bezig te zijn.

Twee voorbeelden van effectieve geloofsopvoeding in de kerk


Voorbeeld 1: Maak gebruik van de KinderWinkel

Een mooi en creatief voorbeeld hoe de ondersteuning vanuit de kerkelijke gemeente in de geloofsopvoeding thuis plaats kan vinden zien we bij de Protestantse Gemeente Dronten. Het betreft de KiWi, dit staat voor KinderWinkel en is gevestigd in het kerkgebouw. De KiWi van deze gemeente wil ondersteuning bieden bij de opvoeding vanuit het christelijk geloof. De KiWi is een bibliotheek en een speelotheek met toegankelijke geloofsboeken en materialen voor kinderen van 0-12 jaar, die te gebruiken zijn door opvoeders en kinderen.

Doelstellingen van de KiWi zijn:

 1. Ontmoeten: een plek waar kinderen (en ouders) kunnen lezen en elkaar ontmoeten,
 2. Uitlenen: van materialen met christelijke inhoud,
 3. Promoten: van het lezen van christelijke literatuur door/voor kinderen,
 4. Opvoeden: informatie rond geloofsopvoeding.

De KiWi is elke zondag tot ongeveer een uur na de ochtenddienst geopend voor het lenen en terugbrengen van materialen. Kinderen, maar ook ouders, kunnen elkaar hier ontmoeten. Voor € 10,00 per jaar is men donateur van de KiWi en kan men materialen lenen. In de hal van het kerkgebouw staat op zondagmorgen een thematafel met materialen van de KiWi. Elke maand is er een ander thema.

Voorbeeld 2: Maak gebruik van Basics en maak de verbinding met thuis

Een goed voorbeeld als het gaat om de verbinding tussen de activiteit en de ouders of verzorgers van het kind is Basics. Basics is materiaal voor basiscatechese voor kinderen van 10 – 12 jaar en uitgebracht door JOP. Een belangrijk onderdeel van deze methode is dat bij de thema’s en onderwerpen die aan de orde komen er een werkvorm of werkblad zit die de kinderen thuis met de ouders of verzorgers kunnen invullen of verder over kunnen doorpraten. Zo is er het hele seizoen door de verbinding met de activiteit en haar inhoud met de ouders of verzorgers thuis. Ouders of verzorgen krijgen dan concreet iets in handen waarop ze in de thuissituatie verderop in de week op kunnen voortborduren in het geloofsgesprek met hun kind. Lees meer over Basics >>. 

Heb jij een goede tip om geloofsopvoeding in de kerk te verbeteren?


Dit zijn zomaar twee voorbeelden die een illustratie geven van hoe je op een creatieve manier bezig kunt zijn met geloofsopvoeding in de gemeente en hoe je het hele jaar door in verbinding kunt zijn met de activiteit en de ouders of verzorgers thuis. Dat kan ouders helpen om thuis met hun kind met geloof bezig te kunnen zijn.

Ken jij ook mooie voorbeelden, deel ze dan om zo ook anderen te inspireren om geloofsopvoeding binnen de kerkelijke gemeente op nieuwe of aanvullende manieren vorm kunnen geven. Mail naar: g.schouten@jop.nl,


Gert Schouten
Specialist Gemeentebreed & Beleid

Reacties (0)
« Terug naar blog

Blogs

 • Betrokkenheid bij de preek is verantwoordelijkheid van predikant én jongere

  7 september 2018

  Betrokkenheid bij de preek is verantwoordelijkheid van predikant én jongere ‘Wanneer denk jij bij een preek: ‘Wauw, dat gaat over mij!’?’, vroeg ik jongeren van de Hervormde Gemeente Sliedrecht. ‘Wanneer denk jíj dat eigenlijk?’, kaatste een meisje de bal terug.
  Lees verder
 • Ondergeschoven kind of ereplaats?

  29 augustus 2018

  Ondergeschoven kind of ereplaats? De plek van kinderen en jongeren in de gemeente is belangrijk. Misschien zelfs cruciaal. Het is een graadmeter voor het functioneren van de gemeente. In de bijbel zien we ook dat kinderen en jongeren serieus genomen worden en een duidelijke plek hebben.
  Lees verder
 • Bijbel en beer

  18 juli 2018

  Bijbel en beer Het avondritueel, een moment van overgang van de drukke dag naar de rust van de nacht. Nelleke brengt haar zoontje van vijf naar bed. Maar de vragen die hij allemaal stelt, hoe moet je daar op antwoorden?
  Lees verder
 • Pop-up gemeenschap in Doetinchem bouwt aan karakter

  27 december 2017

  Pop-up gemeenschap in Doetinchem bouwt aan karakter Een verre reis maken èn je tegelijkertijd inzetten voor een rechtvaardiger wereld. Dat werd realiteit voor een groep jongeren uit de gemeente van Ina Veldhuizen. Ina schrijft over hoe een werkvakantie het karakter van jongeren kan helpen vormen.
  Lees verder
 • Wat een hobbelig paadje en geloofsoverdracht gemeen hebben

  11 december 2017

  Wat een hobbelig paadje en geloofsoverdracht gemeen hebben Een hobbelig paadje kan moeilijk begaanbaar zijn. Toch kan het langs een prachtig uitzicht leiden. Hoe kan je geloof overdragen? Door samen over de hobbelige weg te lopen.
  Lees verder
 • Deze twee beleidsproblemen herkent iedere jeugdwerker

  8 december 2017

  Deze twee beleidsproblemen herkent iedere jeugdwerker Bij het opzetten van een beleidsplan voor jeugdwerk komen er vaak twee dilemma´s aan bod. Ook wanneer je vindt dat het jeugdwerk in jouw gemeente wel wat vernieuwd kan worden kan je te maken krijgen met deze keuzes.
  Lees verder
 • De Levensboom als symbool voor een levende gemeente

  24 november 2017

  De Levensboom als symbool voor een levende gemeente Aanstaande zondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In veel gemeenten worden mensen herdacht die dit jaar zijn overleden. In Hoevelaken is er naast de gedachtenishoek voor overledenen een nieuw initiatief: een Levensboom voor kinderen.
  Lees verder
 • Waarom estafettelopen op geloven lijkt

  6 november 2017

  Waarom estafettelopen op geloven lijkt Geloven en estafettelopen, ze hebben meer gemeen dan ik ooit had gedacht. De estafette is een fascinerende sport waarbij het niet alleen gaat om de atleet maar ook om het stokje.
  Lees verder
 • Kerkdienst voor alle zintuigen

  23 augustus 2017

  Kerkdienst voor alle zintuigen “Dit was een goede dienst. Dit begreep ík ook!” Zomaar een bijzondere én typerende uitspraak van een meisje in groep 7 van de basisschool aan het einde van een kerkdienst.
  Lees verder
 • Eredienst voor de toekomst

  12 juli 2017

  Eredienst voor de toekomst Kerkdiensten waar jong en oud zich thuis voelen, kan dat? Een spannende vraag voor veel gemeenten. In De Hoeksteen in Amersfoort geloven ze dat het kan en zoeken ze naar manieren om écht samen te vieren.
  Lees verder
 • Met popmuziek tieners geestelijk laten groeien

  27 juni 2017

  Met popmuziek tieners geestelijk laten groeien Eén van de jongeren zet rapper Jebroer aan in het jongerenhonk. ‘Ik ben een kind van de duivel’ schalt het door de ruimte. Een jeugdwerker sommeert de jongen deze vreselijke muziek uit te zetten.
  Lees verder
 • Wat als je jongeren niet van die praters zijn...

  2 mei 2017

  Wat als je jongeren niet van die praters zijn... “Hoe kom ik met mijn groep tot een gesprek?” “Ik vind het eigenlijk zelf moeilijk om mijn geloof te verwoorden.” “Onze jongeren zijn niet van die praters.” Vaak gedacht, voor velen herkenbaar. En wat moet je dan?
  Lees verder
 • Tips voor het starten van een 12+ groep

  12 april 2017

  Tips voor het starten van een 12+ groep Vorige week werd ik gebeld met een vraag van een predikant vanuit een gemeente: “We willen starten met een 12+ groep. We hebben al een team om met deze groep aan de slag te gaan. Hoe pakken wij dit aan en welk materiaal heeft JOP beschikbaar?
  Lees verder
 • Pasen: feest!

  27 maart 2017

  Pasen: feest! ‘Pasen zou een acht dagen durend festival moeten zijn, met champagne en talloze halleluja’s.’ Als het aan de Britse theoloog Tom Wright ligt, vieren we deze christelijke hoogtijdag spectaculair.
  Lees verder
 • En dan zingt mijn dochter ineens dit lied

  17 maart 2017

  En dan zingt mijn dochter ineens dit lied “Ih-bennekih-vadde-duiwe…” Al dansend en zingend staat mijn jongste dochter, vijf jaar oud, tanden te poetsen. Geen handige combi, dat beweeglijk gepoets, want het levert nogal wat geknoei op. Maar wat zingt ze toch…?
  Lees verder
 • Van kansloos naar ‘keyperson’

  14 maart 2017

  Van kansloos naar ‘keyperson’ Laagopgeleide jongeren hebben een minder positief zelfbeeld, blijkt uit het onderzoek Generation What? Dit zet ons in het jeugdwerk van de kerk aan het denken. Hoe doe je dat, jongeren kansen geven? Lees de blog van Nelleke Quist, specialist Catechese.
  Lees verder
 • Hip en hongerig

  2 maart 2017

  Hip en hongerig Op 1 maart kwam de brochure van de synode over het avondmaal uit. Het deed me terugdenken aan een memorabele avondmaalsviering. Een mooie herinnering van enkele jaren geleden.
  Lees verder
 • Jongeren en God: praat mét ze, niet óver ze

  22 februari 2017

  Jongeren en God: praat mét ze, niet óver ze Steeds minder jongeren geloven in een God, bericht NOS vandaag. Is dit nieuws? Niet voor de meeste mensen die met kinderen en jongeren in de kerk werken.
  Lees verder
 • Bloederige bijbelverhalen

  30 januari 2017

  Bloederige bijbelverhalen "Het lievelingsbijbelverhaal van mijn zoon van tien is nogal bloederig. Hij vindt het fascinerend hoe Petrus in de tuin van Getsemané het oor van de knecht Malchus afhakt."
  Lees verder

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van JOP. Meld je hier aan.

jop.nl maakt gebruik van cookies.
De website van JOP gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om de kwaliteit van de website te verbeteren en jou een optimale bezoekerservaring te bieden. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube en Twitter. Deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen.