Ondergeschoven kind of ereplaats?

De plek van kinderen en jongeren in de gemeente is belangrijk. Misschien zelfs cruciaal. Het is een graadmeter voor het functioneren van de gemeente. In de bijbel zien we ook dat kinderen en jongeren serieus genomen worden en een duidelijke plek hebben.

Hoe is dat in jouw gemeente? En hoe ziet die ruimte er dan uit? Onderstaand verhaal schetst hoe die fysieke ruimte een plek van kinderen en jongeren in de gemeente concreet maakt.

In de workshop ‘Speelkamer’, te volgen bij één van de JOP trainingsavonden de komende maanden, wordt ingegaan op de inrichting van die ruimte.

Saskia de Graaf, verbindend specialist Geloofsopvoeding bij JOP, schreef vanuit haar expertise onderstaand verhaal. 

Als je het dorp binnenrijdt zie je het meteen: het statige 19e eeuwse robuuste gebouw met de schitterende witte gevel die fel afsteekt tegen de groene achtergrond. Het gebouw is beeldbepalend voor de straat. Christelijke jongelingsverening staat er in sierlijke letters boven de deur. Het is duidelijk dat het gebouw vandaag druk bezocht wordt. De hele parkeerplaats staat vol en ook staat er een enorme rij fietsen. Als je het gebouw binnenloopt zie je dat de gevel weliswaar 19e eeuws is, van binnen ziet alles er strak en gemoderniseerd uit, terwijl oud en nieuw toch een mooi geheel zijn. Blijkbaar zijn hier kosten nog moeite gespaard.

Wat mooi, zoveel investering in een gebouw speciaal voor het jeugdwerk van de gemeente. Als je wat verder naar binnen loopt zie je het bord bij de ingang met daarop met de zaalindeling: zaal 1: het mannenkoor, zaal 2 verhuurd aan een stichting die zich inzet om mensen van hun overgewicht te ontdoen, zaal 3 een vergadering van de rommelmarktcommissie en zaal 4 de cursus liturgisch bloemschikken. Het valt op dat nergens staat aangegeven waar de jeugdraadsvergadering vanavond zal plaatsvinden. Maar als je even zoekt zie je het: helemaal onderaan staat: jeugdkelder: jeugraadsvergadering. Jeugdkelder? denk je, dit was toch het jeugdwerkgebouw?

Wat blijkt: in de 19e eeuw kocht de gemeente alhier dit prachtige herenhuis aan als plek voor de jongelingsvereniging en later de meisjesvereniging en de zondagsschool. Lange tijd was dit ook het primaire doel van dit gebouw, een symbool van de plek die het jeugdwerk innam in de gemeente en in het dorp. Dat is blijkt echter vervlogen tijd. Het jeugdwerk is inmiddels verbannen naar de kelder. Als je de trap afdaalt, kom je in een van de 4 kleine kamers. De kleine ramen laten niet voldoende licht door, maar het tl-licht verspreidt een blauw schijnsel.

De leden stromen binnen en de agenda wordt doorgenomen. Het valt op dat de fysieke ruimte meermalen onderwerp van discussie is. Zo heeft de koster geklaagd dat de jongens bij het figuurzagen de tafels van de jeugdruimte, die ook beschikbaar is voor vergaderingen van de kerkenraad, beschadigen. Ook de plek van de crèche is onderwerp van discussie. De crèche blijkt ook in de kelder. Elke zondag moeten ouders langs een steile trap met kinderwagen hun spruiten naar de ongezellige kelderruimten vervoeren. Ventilatie is er nauwelijks, dus gedurende het creche uur begint de opvangruimte zich te vullen met een doordringende lucht van luiers.

Dan staat er een moeder op. Hardop vraagt ze zich af wat nu eigenlijk de plek van kinderen en jongeren in de gemeente is. Is het wenselijk dat de eerste ervaring die kinderen met de kerk hebben een ongezellige ruimte is, met weinig ventilatie. Wat zegt de fysieke plek die we kinderen in de kerk toekennen eigenlijk over de plek die ze daadwerkelijk innemen in de gemeente? Als jonge kinderen de kerk ervaren als een ongezellige ruimte waar ze in feite zijn ‘weggestopt’ hoe zal dit hun beeld van de kerk beïnvloeden? De sfeer in de vergaderruimte slaat om. ¨Wij kunnen het verschil maken als we kinderen in de kerk die gezellige plek geven die hen toekomt¨, zegt de voorzitter enthousiast.

Het is een aantal maanden later. De jeugdraad komt vandaag weer bij elkaar. De hele groep wordt enthousiast ontvangen door de voorzitter van de jeugdraad. Ze neemt de leden van de jeugdraad direct mee naar een ruimte op de begane grond. De muren zijn gesausd in een zachtgele kleur. Er hangen schilderijen aan de muur met daarop afbeeldingen van de Goede Herder en Jezus die kinderen zegent. Op de grond ligt een reusachtig vloerkleed met afbeeldingen van Noach en de Ark met dieren. De zaal heeft grote ramen die gemakkelijk geopend kunnen worden voor frisse lucht.

Welkom in de nieuwe créche zegt de voorzitster enthousiast. De naastgelegen zaal blijkt ook een metamorfose te hebben ondergaan: Hier is een hangplek ingericht voor jongeren mét loungebank en één hoek is praktisch ingericht als plek voor de kindernevendienst, er hangt mooie kunst aan de muur. Als je goed kijkt zie je diverse symbolen die bijbelverhalen weergeven. Het volgende punt dat we gaan aankaarten, zegt de voorzitster, is het figuurzagen van de jongens. Jezus zette toch ook een kind in het midden? Onze kerk moet kinderen en jongeren een thuisgevoel gaan geven!


Hoe maak je jouw kerkgebouw kind- en jongerenproof? In de workshop 'Maak je kerk kind- en jongerenproof' op de JOP Trainingsavonden krijg je tools aangereikt om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich letterlijk thuis voelen in jouw kerk. En dan niet alleen in het jeugdhonk of de kindernevendienstruimte maar ook in de kerkdienst zelf. Lees meer informatie over de inhoud van het programma en de locaties op JOP Trainingsavond 'Kerk als thuisplek voor kinderen en jongeren'.

« Terug naar blog

Blogs

 • Waarom je als jeugdleiding niet online moet gaan

  23 november 2018

  Waarom je als jeugdleiding niet online moet gaan Bij JOP ontvang ik nogal eens vragen van vrijwilligers uit het jeugdwerk over het gebruik van social media. Omdat ze online willen, op zoek naar jeugd.
  Lees verder
 • Betrokkenheid bij de preek is verantwoordelijkheid van predikant én jongere

  7 september 2018

  Betrokkenheid bij de preek is verantwoordelijkheid van predikant én jongere ‘Wanneer denk jij bij een preek: ‘Wauw, dat gaat over mij!’?’, vroeg ik jongeren van de Hervormde Gemeente Sliedrecht. ‘Wanneer denk jíj dat eigenlijk?’, kaatste een meisje de bal terug.
  Lees verder
 • Bijbel en beer

  18 juli 2018

  Bijbel en beer Het avondritueel, een moment van overgang van de drukke dag naar de rust van de nacht. Nelleke brengt haar zoontje van vijf naar bed. Maar de vragen die hij allemaal stelt, hoe moet je daar op antwoorden?
  Lees verder
 • Pop-up gemeenschap in Doetinchem bouwt aan karakter

  27 december 2017

  Pop-up gemeenschap in Doetinchem bouwt aan karakter Een verre reis maken èn je tegelijkertijd inzetten voor een rechtvaardiger wereld. Dat werd realiteit voor een groep jongeren uit de gemeente van Ina Veldhuizen. Ina schrijft over hoe een werkvakantie het karakter van jongeren kan helpen vormen.
  Lees verder
 • Wat een hobbelig paadje en geloofsoverdracht gemeen hebben

  11 december 2017

  Wat een hobbelig paadje en geloofsoverdracht gemeen hebben Een hobbelig paadje kan moeilijk begaanbaar zijn. Toch kan het langs een prachtig uitzicht leiden. Hoe kan je geloof overdragen? Door samen over de hobbelige weg te lopen.
  Lees verder
 • Deze twee beleidsproblemen herkent iedere jeugdwerker

  8 december 2017

  Deze twee beleidsproblemen herkent iedere jeugdwerker Bij het opzetten van een beleidsplan voor jeugdwerk komen er vaak twee dilemma´s aan bod. Ook wanneer je vindt dat het jeugdwerk in jouw gemeente wel wat vernieuwd kan worden kan je te maken krijgen met deze keuzes.
  Lees verder
 • Hoe kan de kerk een rol spelen bij geloofsopvoeding?

  27 november 2017

  Hoe kan de kerk een rol spelen bij geloofsopvoeding? Kinderen vertellen over je geloof is niet altijd even makkelijk voor ouders. Gelukkig kan de kerk hierbij een ondersteunende rol spelen. Twee voorbeelden.
  Lees verder
 • De Levensboom als symbool voor een levende gemeente

  24 november 2017

  De Levensboom als symbool voor een levende gemeente Aanstaande zondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In veel gemeenten worden mensen herdacht die dit jaar zijn overleden. In Hoevelaken is er naast de gedachtenishoek voor overledenen een nieuw initiatief: een Levensboom voor kinderen.
  Lees verder
 • Waarom estafettelopen op geloven lijkt

  6 november 2017

  Waarom estafettelopen op geloven lijkt Geloven en estafettelopen, ze hebben meer gemeen dan ik ooit had gedacht. De estafette is een fascinerende sport waarbij het niet alleen gaat om de atleet maar ook om het stokje.
  Lees verder
 • Kerkdienst voor alle zintuigen

  23 augustus 2017

  Kerkdienst voor alle zintuigen “Dit was een goede dienst. Dit begreep ík ook!” Zomaar een bijzondere én typerende uitspraak van een meisje in groep 7 van de basisschool aan het einde van een kerkdienst.
  Lees verder
 • Eredienst voor de toekomst

  12 juli 2017

  Eredienst voor de toekomst Kerkdiensten waar jong en oud zich thuis voelen, kan dat? Een spannende vraag voor veel gemeenten. In De Hoeksteen in Amersfoort geloven ze dat het kan en zoeken ze naar manieren om écht samen te vieren.
  Lees verder
 • Met popmuziek tieners geestelijk laten groeien

  27 juni 2017

  Met popmuziek tieners geestelijk laten groeien Eén van de jongeren zet rapper Jebroer aan in het jongerenhonk. ‘Ik ben een kind van de duivel’ schalt het door de ruimte. Een jeugdwerker sommeert de jongen deze vreselijke muziek uit te zetten.
  Lees verder
 • Wat als je jongeren niet van die praters zijn...

  2 mei 2017

  Wat als je jongeren niet van die praters zijn... “Hoe kom ik met mijn groep tot een gesprek?” “Ik vind het eigenlijk zelf moeilijk om mijn geloof te verwoorden.” “Onze jongeren zijn niet van die praters.” Vaak gedacht, voor velen herkenbaar. En wat moet je dan?
  Lees verder
 • Tips voor het starten van een 12+ groep

  12 april 2017

  Tips voor het starten van een 12+ groep Vorige week werd ik gebeld met een vraag van een predikant vanuit een gemeente: “We willen starten met een 12+ groep. We hebben al een team om met deze groep aan de slag te gaan. Hoe pakken wij dit aan en welk materiaal heeft JOP beschikbaar?
  Lees verder
 • Pasen: feest!

  27 maart 2017

  Pasen: feest! ‘Pasen zou een acht dagen durend festival moeten zijn, met champagne en talloze halleluja’s.’ Als het aan de Britse theoloog Tom Wright ligt, vieren we deze christelijke hoogtijdag spectaculair.
  Lees verder
 • En dan zingt mijn dochter ineens dit lied

  17 maart 2017

  En dan zingt mijn dochter ineens dit lied “Ih-bennekih-vadde-duiwe…” Al dansend en zingend staat mijn jongste dochter, vijf jaar oud, tanden te poetsen. Geen handige combi, dat beweeglijk gepoets, want het levert nogal wat geknoei op. Maar wat zingt ze toch…?
  Lees verder
 • Van kansloos naar ‘keyperson’

  14 maart 2017

  Van kansloos naar ‘keyperson’ Laagopgeleide jongeren hebben een minder positief zelfbeeld, blijkt uit het onderzoek Generation What? Dit zet ons in het jeugdwerk van de kerk aan het denken. Hoe doe je dat, jongeren kansen geven? Lees de blog van Nelleke Quist, specialist Catechese.
  Lees verder
 • Hip en hongerig

  2 maart 2017

  Hip en hongerig Op 1 maart kwam de brochure van de synode over het avondmaal uit. Het deed me terugdenken aan een memorabele avondmaalsviering. Een mooie herinnering van enkele jaren geleden.
  Lees verder
 • Jongeren en God: praat mét ze, niet óver ze

  22 februari 2017

  Jongeren en God: praat mét ze, niet óver ze Steeds minder jongeren geloven in een God, bericht NOS vandaag. Is dit nieuws? Niet voor de meeste mensen die met kinderen en jongeren in de kerk werken.
  Lees verder
 • Bloederige bijbelverhalen

  30 januari 2017

  Bloederige bijbelverhalen "Het lievelingsbijbelverhaal van mijn zoon van tien is nogal bloederig. Hij vindt het fascinerend hoe Petrus in de tuin van Getsemané het oor van de knecht Malchus afhakt."
  Lees verder

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van JOP. Meld je hier aan.

jop.nl maakt gebruik van cookies.
De website van JOP gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om de kwaliteit van de website te verbeteren en jou een optimale bezoekerservaring te bieden. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube en Twitter. Deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen.