Werkvormen voor
jouw jeugdwerk

Knutselen met Kerst

Naar overzicht werkvormen

Verschillende creatieve workshops over Kerst.

De kinderen gaan knutselen met Kerst. Hieronder vind je meerdere activiteiten die samen een programma kunnen vormen, of die in workshoprondes een hele middag kunnen vullen. Je kunt dit eventueel ook met ouders en andere gemeenteleden doen. Zo vul je een heel dagdeel met kerstknutselactiviteiten en maak je samen werkjes die in de kerk kunnen worden gebruikt om de ruimtes te versieren!

Tip: Zorg voor voldoende begeleiding. Niet alleen in praktisch opzicht, maar ook om de aandacht aan de kinderen te geven die ze willen. Houd rekening met gevaren, maar ga niet constant lopen waarschuwen. Ontspannen omgaan met zaagjes en messen levert minder sneeën op dan een gespannen sfeer. Neem desondanks een EHBO-doos mee.

Introductie
Het kerstverhaal is voor veel kinderen nog niet zo'n bekend verhaal als voor ons. Zoek een kinderbijbel waar het verhaal in staat op een manier die je aanspreekt. Lees dit voor, terwijl je de kinderen vraagt dit uit te beelden. Lees telkens een stukje en houd tussendoor stilte. In die stilte kunnen de kinderen even denken hoe de hoofdpersonen zich gedragen, maar stel ook vragen tussendoor: hoe zou Jozef zich gevoeld hebben? Hoe vond Maria dit? Hoe keken de herders toen? Nu jullie het verhaal hebben gehoord en uitgebeeld, kunnen jullie er zelf mee aan de slag.  

Kerststal - 1 
Doel:het timmeren van een kerststal
Tijdsduur: twee rondes
Materiaal: hout, figuurzagen, klemmen, tafels, hamers, spijkers, potloden.

Een stal zagen en in elkaar timmeren kan op veel manieren. Vijf even grote vierkanten voldoen in principe al. Timmer deze zodanig aan elkaar dat je een stal-zonder-voorkant hebt. Voor gevorderde zagers en timmeraars kan de uitdaging zijn om een puntdak te maken, of de stal van een schoorsteen te voorzien. Bij andere workshops kunnen jullie de ‘inrichting' maken.  

Kerststal - 2
Doel: het inrichten van de zelfgemaakte kerststal 
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: (schoenen)dozen, stro, ijsstokjes, karton, lapjes, papier, stiften, scharen, verf, eierdozen.

Wat is er allemaal te zien in de stal? De mensen komen in een andere ronde aan bod, maar er is natuurlijk nog veel meer te zien. Een voederbak, een os en een ezel en wellicht nog meer... Je kunt een zelf getimmerde / zelf te timmeren kerststal inrichten, maar als je kinderen in de groep hebt die niet willen timmeren, kun je ook een schoenendoos als stal nemen.

Jozef, Maria en Jezus
Doel: het maken van de familieleden van Jezus voor in de kerststal
Tijdsduur: twee rondes
Materiaal: roze/witte stof, piepschuimen bolletjes (klein en kleiner), ijzerdraad, gekleurde stof, touw, elastiek, naald, draad, vilt, lijm

De heilige familie die jullie knutselen hebben hun basis in ijzerdraad. Vorm een lichaam met armen en benen van ijzerdraad. Omwikkel deze met repen stof, totdat je mooie lichaamsverhoudingen hebt. Het hoofd maak je van piepschuimen bolletjes die je met witte of roze stof omwikkeld. Maak met touw en elastiek lichaam en hoofd aan elkaar en maak evt. handen en voeten. Uiteraard kleden jullie ze aan, zoals jullie denken dat ze eruit hebben gezien, door vilt te plakken, of echt te naaien. Wie hier erg goed in is, kan misschien alvast wat herders maken.

Schaapjes
Doel: het maken van schappen voor in de kerststal
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: kurken, spelden of satéprikkers, watten, kopiën van ‘schapenhoofden'

Schaapjes zijn natuurlijk maar kleine beestjes. Hoewel je de verhoudingen van de verschillende objecten in de kerststallen vast niet helemaal exact hebt gedaan, is het wel leuk om nu een beetje te gaan priegelen. Een schaap heeft een lijf van kurk. Het hoofd is een tekening van een schapenhoofd (vooraf gekopieerd) op karton geplakt. De pootjes bestaan uit sateprikkers. Met behulp van satéprikkers (of spelden) kun je ook het hoofd aan de kurk bevestigen. De kurk beplak je met watten.

Kerststukje
Doel: het maken van een kerststukje voor jezelf of iemand anders
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: oasis, kaarsen, groene takken, linten, glitters, frutsels, bakjes (evt. zelf mee te nemen)

In het verhaal komt het niet voor, maar het is leuk om met kerst een kerststukje te hebben. Of om het aan iemand van wie je veel houdt te geven, als kerstcadeautje. Laat de oasis even weken in ruim water. Vul daarna de bakjes met de natte oasis. Prik er één of twee kaarsen in en laat de kinderen het verder versieren. Let op dat ze daarbij voldoende afstand houden tussen de kaars en de versiersels.

Schminken en verkleden
Doel: het verkleden van de kindere in Bijbelse personen van de kerststal
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: schmink, voorbeelden, kleding, lappen, touwen, kroontjes

Ben je een schaap, een herder, een engel of Maria? Het is redelijk eenvoudig om van een paar lappen en touwen (theedoeken!) een herderspak te maken. Zo kun je met een kroontje en een sterretje op een wang prima engel zijn. Laat de kinderen zelf de best passende kleding zoeken en knoop dit vast zoals zij denken dat het hoort. Schminken kan van uitgebreid tot eenvoudig. In een boek en op internet vind je goede voorbeelden.

Kerstkoek
Doel: het maken van kerstkoeken
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: eierkoeken, mes, boter, tumtum, dropveter, hagelslag, vruchtenhagel, kleine snoepjes.

Versier de eierkoeken op een kersterige manier. Oudere kinderen kunnen ook de hoogte in bouwen, of figuren uitsnijden. Kleine kinderen kunnen beter los gaan met versiersels.  

Kerststempel - en kerstkaarten 
Doel: het maken van kerstkaarten met kerststempels
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: aardappels, mesjes, stempelkussens/ verf, stevig gekleurd papier en enveloppen, verder materiaal om een kaart mee te versieren (glitters, vilt, stickers, gekleurd papier, stiften etc.)

Snijd een aardappel door midden. Door hier een figuur uit te snijden, kun je een stempel maken, bijv. een ster of kerstboom. Let op wat je wegsnijdt, want het komt níet op het papier te staan. Pas op met te scherpe messen.

Knip een kaart uit het gekleurde papier en druk de stempel, die je in verf hebt gedoopt of op een stempelkussen, op de kaart. Versier de kaart met andere materialen. Geef aan dat de kinderen een eigen tekst mogen bedenken voor de kerstkaart. Wat wens je iemand toe met je kerst?

Kerstbal
Doel: het maken van eigen kerstballen
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: piepschuim ballen, lapjes stof, spelden in allerlei vormen, aluminiumfolie, kleine stickers, kralen, touw

Hartstikke leuk, die kerstballen, maar die mag je niet aanraken omdat ze kunnen breken. Gelukkig kun je hier en nu je eigen kerstbal maken. Door allerlei versieringen op de piepschuim bal te plakken en te spelden. Wie snel klaar is, kan nog een slinger maken van touw met aluminiumfolie en kralen.  

Lichtslinger
Doel: het maken van een lichtslinger
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: gedroogde ‘lampionnetjes', snoer kerstlichtjes, gekleurd folie, plakband

Om een extra mooi lichteffect te bereiken, kun je je snoer van kerstlichtjes versieren met kleine lampionnetjes of gekleurd folie. Nog mooier is het om elk lichtje (voorzichtig!) in de gedroogde ‘lampionnetjes' van de lampionplant (Jodenkers) te steken.

Glas-in-lood
Doel: het maken van glas-in-loodramen/ kerkramen
Tijdsduur: een ronde
Materiaal: sinaasappelkistjes, grote vellen papier, potloden, doorzichtige (olijf)olie, waxinelichtjes, spijkers, hamer

Sfeervolle ramen zorgen voor een echte kerstsfeer. Je kunt zelf niet van echt te onderscheiden glas-in-loodramen / kerkramen maken! Knip een stuk papier los, iets groter dan het sinaasappelkistje. Leg nu de sinaasappelkistjes in water, of maak ze goed nat. Hierna zet je het kistje op een zijkant en plak je onderin (dus eigenlijk op de zijkant) het waxinelichtje vast. In de achterkant (dus eigenlijk de bodem) maak je een ‘deurtje' of een gat, zodat je daardoor het waxinelichtje kan bereiken. Teken nu in felle kleuren een mooi patroon op je papier. Het mag iets ‘kerstigs' voorstellen, maar het mag ook abstracte kunst zijn. Als het af is, doordrenk je het papier met (olijf)olie. Spijker nu het papier voorzichtig vast aan het sinaasappelkistje, zodat het de open kant bedekt. Via het gat aan de achterkant kun je het kaarsje aansteken, en zie hier; glas-in-lood.

Tip: het maken van een gaf of 'deurtje' in de onderkant van de kist vergt wel wat werk. Wellicht goed om dit van te voren zelf te doen, zodat de kinderen dat niet meer hoeven te doen. 

Kerstboom 
Tijdsduur: een ronde
Nodig: groen papier/dun karton, zilverpapier, glitters, lijm, rietjes

Teken drie cirkels op het papier met een middellijn van 10, 15 en 20 cm. Knip nu van elke cirkel een kwart (punt) af. Van het overgebleven deel van de cirkels maak je ieders drie kegels. De onderrand van de kegel knip je om de centimeter een halve centimeter in. Dit randje vouw je een stukje naar boven.
Knip het topje van de kegels af en steek er een rietje door. Lijm de kegels, met een paar centimeter afstand van elkaar, vast op het rietje. Het rietje moet nog 1 cm boven de bovenste kegel uitsteken. Daarop maak je een ster of een piek van zilverpapier. Tenslotte kun je de je boom nog versieren met glitters.

Pauze
Tijdsduur: een ronde
Nodig: limonade, koekjes, boeken, strips 

Om even bij te komen en af te koelen, heb je voor elk kind natuurlijk limonade en koekjes. Hiervoor kun je een kraskaart ontwikkelen, zodat je weet wie wat heeft gehad. Leg ook boeken en strips neer. Het liefst in een hoekje met grote kussens of banken. Op die manier kan de pauze ook even écht pauze zijn. Ga dus niet een verhaal vertellen of een spel verzinnen. Laat de kinderen gewoon even alleen dat doen waar ze zin in hebben.

Afsluiter
Doel: terugkijken op de dag en samen afsluiten
Tijdsduur: vijftien minuten
Nodig: koekjes, drinken, alle knutsels, muziekinstrumenten

Als afsluiting komen jullie allemaal in 1 zaal bij elkaar. Iedereen gaat zitten en wordt even rustig. Alle kunstwerken zet je vooraan op grote tafels. De lichten doe je uit en de versierde lampen/kaarsjes doe je aan. Jullie kijken even terug op wat er die dag gebeurd is en zingen wat kerstliedjes. Vraag de kinderen om ‘verzoeknummers' in te dienen. Wie wil, mag meespelen op de muziekinstrumenten. Sluit af met het lezen van een mooi kerstverhaal.

Naar overzicht werkvormen

www.jop.nl maakt gebruik van cookies.
De website van de Jop gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen.