Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Poerimfeest vieren

Pijl naar links Ideeën

Doel

de jongeren krijgen inzicht in het verband tussen het Bijbelboek Esther en het Joodse Poerimfeest.

Tijdsduur

een uur

Nodig

Venetiaanse maskers, materiaal om de maskers te versieren zoals glimmers en glitters, ratels, ‘Hamansoren': download recept.

Achtergrond van het Poerimfeest

Het verhaal van Esther is onlosmakelijk verbonden met het Poerimfeest. Dit feest vieren Joden op de veertiende dag van de maand Adar. Op onze kalender valt het tussen half februari en half maart, vandaar dat het ook wel eens het Joodse carnaval wordt genoemd. De naam Poerim komt van het woord ‘poer', dat ‘lot' betekent. Haman wierp het lot om een datum te bepalen voor de massamoord op de Joden. Het moedige optreden van Esther zorgde voor een ommekeer in het lot, het volk werd gered. Deze dag is nog steeds een feestdag voor de joden. Uit dit verhaal putten de Joden moed.

Tijdens dit vrolijke, carnavaleske feest leest men in de synagoge de Estherrol. Iedere keer als de naam Haman wordt uitgesproken, maken de synagogebezoekers lawaai. Ze stampen, joelen en zwaaien met ratels om de naam te overstemmen. Kinderen verkleden zich als personen uit het verhaal, iedereen heeft maskers op. Volwassenen geven elkaar iets zoets en iets hartigs cadeau. Je mag op dit feest drinken tot je het verschil tussen Haman en Mordechai niet meer weet. Ook worden er speciale koekjes gegeten, zogenaamde Hamansoren. 

Het Poerimfeest vieren met jongeren

Nodig de jongeren of kinderen uit voor een Poerimfeest. Laat ze zich mooi aankleden.
Bij aankomst krijgen de kinderen een Venetiaans masker, dat ze mogen versieren met nepdiamanten, veertjes etc. Oudere kinderen of jongeren kunnen zelf een master maken! Laat hen een masker tekenen, uitknippen en opzetten. Geef eventueel de mogelijkheid om een personage uit het verhaal te kiezen voor het masker! Zet allemaal je masker op.
Leg de achtergrond van het verhaal uit en lees het verhaal van Esther voor. Laat iedereen net als in de synagoge stampen, joelen en ratelen als de naam Haman wordt uitgesproken.
Laat eventueel de jongeren daarna zelf het verhaal uitspelen! (Iedereen met verkleedkleren en een masker van het personage.)
Na het verhaal is iets te drinken en zijn er Hamansoren om op te eten. Sluit af met swingen, lekkere (Joodse) muziek en maak er een gezellig feestje van.