Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Social Media en jongeren

Pijl naar links Ideeën

CBS deed onderzoek onder Nederlandse jongeren naar social media gebruik. De uitslag? Maar liefst 1 op de 6 jongeren geeft zelf aan verslaafd aan social media te zijn, en nadelen hiervan te ondervinden in hun leven. Bron: JMouders

In deze werkvorm ga je met de jongeren in debat om erachter te komen wat hun opvatting is over hun social media gebruik. 

Doel: Bewustwording onder de jongeren over het gebruik van Social Media
Nodig: laptop (eventueel beamer en boxjes) om het filmpje te kunnen tonen, twee papieren met VOOR en TEGEN om op te hangen.

Bekijk met elkaar de video.

Debat
Verdeel de ruimte zodat er genoeg ruimte is om vrij te bewegen. De jongeren moeten van de ene naar de andere plek kunnen bewegen. Één kant is VOOR de stelling, de andere kant is TEGEN de stelling. Benoem een stelling, vervolgens kiezen de jongeren een kant.
Laat jongeren reageren op de stelling. Waarom vindt hij of zij dit? Niet iedereen zal dat willen of durven, dat is natuurlijk ook prima. Laat ze om en om op elkaar reageren en laat elkaar daarin uitpraten. Er bestaat hierin geen goed of fout. Laat de jongeren er zelf over discussiëren, maar niemand hoeft overgehaald te worden. Het doel van een debat is niet dat mensen het met elkaar eens zijn, maar dat ze over dit onderwerp gaan nadenken. Als jeugdleider/debatleider moet je de discussie in de hand houden en aangeven wanneer het tijd is om naar de volgende stelling te gaan. 

(De stellingen gaan over Social Media, daarmee wordt alle Social Media in de volle breedte bedoeld. Van YouTube, Facebook, Snapchat, Instagram tot WhatsApp)

Stellingen:

  1. Mijn vriendschappen worden beter door Sociale Media.
  2. Sociale Media leiden af als je huiswerk maakt of andere belangrijke dingen doet.
  3. Sociale Media maken je onzeker.
  4. Verslaving aan Social Media is een groot probleem.
  5. Het is beter als er helemaal geen Social Media meer bestaat.
  6. Jongeren verliezen het contact met de echte wereld door met hun telefoon bezig te zijn.
  7. Het is moeilijk om te stoppen met Social Media.
  8. Ik ben bang iets te missen of buitengesloten te worden als ik niet op Social Media zit.

Verwerking
In het filmpje wordt gezegd "Jongeren die veel bezig zijn met social media, zouden er goed aan doen afspraken te maken met zichzelf en kijken of ze zich daaraan kunnen houden."

  • Wie denkt dat het nodig is om zulke afspraken te maken?
  • Wie doet dat al, bijvoorbeeld door afspraken die je met je ouders hebt gemaakt of met jezelf? Wat zijn de afspraken?

Challenge elkaar. Wat zouden goede afspraken zijn die je met jezelf of met anderen kunt maken?
Kom hier op een later moment op terug. Hebben de jongeren zich aan de afspraken gehouden? Waarom wel/niet? Wat was er moeilijk aan en wat ging wel goed?